Zamieszczone przez irekk
wymiana świec? Octavia I 2.0 B+G
Zwiń
X
-
sony xperia xa kilif xa kapakTagi: Brak
-
-
Witam wszystkich mam pewien problem z moją furką a mianowicie : w czasie jazdy na gazie zaczęła migać kontrolka od cheka a po chwili zaświeciła sie na stałe. Samochód przerywał tak jakby nie palił na wszystkie gary ale po przełączeniu na benzynę silnik pracował prawidłowo. Po powrocie do domu podłączyłem Vag-a i odczytałem takie błędy:
17560 Regulacja długoterminowa 2 strona 1 - poza granicą - mieszanka za bogata brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
16684 Losowe wypadanie zapłonu brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
16687 Brak zapłonu cylinder 3 brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
Myślę że to będzie problem ze świecami i przewodami, co Wy na to?
-
-
Witam
Miałem podobny problem z moją Skodzinką z silnikiem 2.0 AZJ instalacja gazowa Landi Renzo OMEGAS.Po pierwsze zdemontuj cewkę i sprawdź czy czasem nie masz zaśniedziałego styku i przez to wypada Ci zapłon.Ja tak miałem i pewnie dla tego oraz ze względu na katalizator Niemiec pozbył się mojego autka .Powiedz mi też czy jak rano zapalisz go a noc była wilgotna lub deszczowa czy w trakcie ruszania nie zapala Ci się pulsacyjnie "Check" a silnik chodzi jak traktor ?Jeśli tak to na pewno sprawdziłbym cewkę,później końcówki kabli wysokiego napięcia a później same świece.Co do świec to nie wiem jak u Ciebie wygląda sprawa z dojściem do świec ale u mnie dałem sobie spokój po godzinie i dałem to mechanikowi(dla dwóch osób robota na 3-4h),demontaż kolektora dolotowego i kupa gratów jak walnie Ci któraś uszczelka to kupa.Ja z wymianą świec z pierwszego montażu(PRZEJECHAŁY 145 780 KM) na NGK kablami beru dałem chyba 550 lub 600 zł.Teraz wymieniłem na nowa oryginalną za 700zł w salonie po znajomości bez rabatów 850 zł tak więc drogi biznes a z zamiennikami to różnie bywa zwłaszcza przy gazie. Jakby co to pytaj.
Komentarz
-
-
Bartek.K może w twoim przypadku przeguby pomagają ale niestety przy moim silniku jest lipa bo jak widać na zdjęciach świece z wyjątkiem jednej są pięknie schowane pod dolotem a kombinacja bez demontażu kolektora mogła by się zakończyć dość drogo ukręceniem świec lub zerwaniem gwintu.Ale jak to mówią do odważnych świat należy ale moim zdaniem w pewnym momencie trzeba dać za wygraną bo jak coś mechanik sknoci to leci po swoich kosztach "a tanio to zawsze drogo".I gdzie tu wymiana świec w Golfie w 15 minut :evil:
Komentarz
-
-
Z AZJ nigdy nie miałem do czynienia. Ale w AQY mój sposób jest wykonalny.
[ Dodano: Sro 12 Lut, 14 21:23 ]
Mozesz się pokusić o samodzielna wymianę, no chyba że nie wierzysz w swoje umiejętności. Ja np. nigdy jeszcze nie byłem u mechanika ze swoim autem :PNie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.
Komentarz
-
-
Witam. Wymieniłem świece i przewody ( przewody beru, świece NGK, nie było to łatwe ale obyło się bez wyjmowania kolektora) i po przejechaniu ok 100 km problem znowu się pojawił, ale po przejechaniu nastepnych ok 100km wszystko wróciło do normy . Jak odczytałem błedy to jako pierwszy pojawia się błąd 17560 Regulacja długoterminowa 2 strona 1 - poza granicą - mieszanka za bogata brak osprzętu / nie związany ze sprzętem.
Zastanawiam się tylko czy to nie instalacja lpg, czy czasami nie leje wtryskiwacz bo jak mi w czasie jazdy zaczyna się to dziać a przełączę na benzynę to silnik pracuje ładnie.
W czasie wymiany przewodów w cewce jeden zacisk był lekko zielony ale go wyczyściłem. Wymiana cewki to trochę drogi interes więc pojade najpierw do gazownika.
[ Dodano: Nie 16 Lut, 14 09:42 ]
Z rana czasami silnik pracuje mi jak by mu brakowało jednego cylindra, ale zobaczymy co powie gazownik.
Komentarz
-
-
2.0 AQY lubi świece NGK V-line 27 , 3-eletrodowe z przerwą 0,8mm. Tylko na takich nie wypada zapłon. W razie czego Cewkę do AQY można zakładać w tańszej opcji używaną ale od świeżych modeli np golf VI itp. z silnikiem 1.2TSI, jest identyczna. Nowa porządna 300.
Jeśli chodzi o 17560 Regulacja długoterminowa 2 strona 1 - poza granicą - to gaz do regulacji.
Komentarz
-
-
Witam po wymianie świec i przewodów wyskakiwał mi tylko błąd 17560 Regulacja długoterminowa 2 strona 1 - poza granicą i to tylko przy długiej jeździe. Wczoraj byłem u gazownika i podobno wgrał mi nową mapę bo jakieś parametry były poza garanicami. Zobaczymy teraz jak będzie ale mam wrażenie, że jak jest jeszcze silnik jest zimny i przełączy sie na gaz to równiej pracuje.
Komentarz
-
-
Witam, u mnie dzisiaj jak wracałem z pracy przy wyprzedzaniu zaczoł przerywać i zapaliła się kontrolka check najpierw migała a jak włączyłem na benzynę to przestała szarpać a kontrolka przestała migać później przełączyłem na gaz i sie odrazu zapaliła i teraz ciągle się pali, obstwiam że to coś z gazem dlatego jak tylko warsztat otworzą to podjade zobaczyć co powiedzą.
manialoki, i jak sytułacja u Ciebie wyglada?
[ Dodano: Sob 23 Maj, 15 21:49 ]
u mnie powodem była listwa wtryskowa gazu raz dawała bogatą mieszankę raz ubogą. PozdrawiamByła - Megane I lift - 1999r 1.9d RXT
Jest - Octavia I - 1999r 2.0 SLX
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=85804
Komentarz
-
Komentarz